Egészségügyi ellátás az Eu-ban

EGÉSZSÉGÜGYI ELLÁTÁS AZ EURÓPAI UNIÓBAN

Ha átmenetileg turistaként tartózkodunk valamely EU-tagállamban, sürgősségi betegellátást kaphatunk ugyanolyan feltételekkel, mint az adott ország állampolgárai.

Itthoni egészségbiztosításunk alapján az Országos Egészségbiztosítási Pénztár mindazokat az ellátásokat kifizeti, amelyeket az EU-tagállam állampolgárainak is a biztosítójuk fizet; ezeket tehát külföldön térítésmentesen kapjuk. 

Azon ellátásokért viszont, amelyekért az EU-tagállam állampolgárai is maguk fizetnek, a magyar állampolgároknak is fizetni kell.

A kiutazás előtt mindössze egy Európai Egészségbiztosítási Kártyát kell igényelni a lakóhely szerint illetékes Megyei Egészségbiztosítási Pénztárnál. Ezt a kártyát a TAJ kártya, személyi igazolvány, illetve a biztosítási jogviszonyt igazoló dokumentum ellenében térítésmentesen igényelheted, és 12 hónapig érvényes az EU tagállamaiban (és korlátozásokkal más európai államokban is).

A magyar biztosítottnak a sürgősségi ellátást egy másik tagállamban ugyanolyan feltételekkel kell nyújtani, mintha az adott államban lenne biztosított. Ez azt jelenti, hogy ha a sürgősségi ellátás az adott tagállam állampolgárainak, illetve az ott biztosított személyeknek térítésmentes, akkor a magyar biztosított is térítésmentesen kaphatja az ellátást, egyéb esetben ugyanolyan mértékű térítést kell fizetnünk, mint az adott tagállamban biztosítottaknak.

Hasznos címek

www.drinfo.eum.hu
www.eum.hu
www.oep.hu
www.mcd.hu
www.egeszseg.lap.hu
www.hazipatika.hu
www.szakrendeles.hu
www.aidsinfo.hu
www.informed.hu
www.vital.hu
www.medicentrum.hu
www.tinedzserambulancia.hu
www.valsagterhesseg.hu

Egészségügyi ellátás az Eu-ban