Szenvedélyek

SZENVEDÉLYEINK

Mindannyiunk életének részét képezik a szenvedélyek. Ezek lehetnek aktív (pl. sport, kirándulás) vagy passzív jellegűek (pl. tv nézés, internetezés), de mindenképpen elmondható róluk, hogy színesítik életünket. Benne rejtőzik azonban a szenvedély szóban a szenved ige is, amely már mutatja a betegség felé vezető utat.

Hiba volna azt hinni, hogy az ember mindig felhőtlen boldogságban éli meg azokat a perceket, órákat vagy talán napokat, amiket a szenvedélyével tölt. Előfordulhat, hogy valójában kínzó szorongását, feszültségét akarja oldani, esetleg elvonási tüneteit csökkenteni így.

Ezen a szinten a szenvedélyt már betegségnek nevezhetjük, és tisztában kell lennünk azzal is, hogy van rá kezelés. (Persze nem feltétlenül szenvedélybeteg mindenki, aki mondjuk füves cigit szív vagy kaszinókba jár.)

Fontos, hogy tudd, nemcsak a különféle szerektől válhatsz függővé, hanem a viselkedésektől is (erre példa a játék-, internet- vagy vásárlási szenvedély)!

Játékszenvedély

A szenvedélyes szerencsejátékos szeret játszani. Rendszeresen téteket tesz, fogadásokat köt – bármennyi pénzt is kockáztatva ezzel. Őt azonban még nem érte el a kóros játékszenvedély. Beteggé az válik, aki tartósan és ismétlődően hibásan alkalmazkodik a szerencsejáték kihívásaihoz.

10 meghatározó jegy, amely alapján azt mondhatjuk, hogy gond van (ötnek a megléte esetén beszélhetünk betegségről):

 1. Idejének nagy részét ez tölti ki.
 2. Egyre nagyobb tételekben játszik, erre belső késztetést érez.
 3. Többször próbálta már abbahagyni, vagy csökkenteni a tételeket, de nem sikerült.
 4. Feszült, ingerlékeny, ha valami miatt nem játszhat.
 5. Ettől várja élete jobbra fordulását.
 6. Hiába veszít nagyobb összeget, újra kockáztat.
 7. Sokszor maga előtt se vallja be pénzveszteségeit, mások előtt pedig megszépíti a valóságot.
 8. Már legalább egyszer elkövetett valamilyen bűncselekményt (lopást, csalást…).
 9. E szenvedélye miatt már elveszette állását, vagy fontos kapcsolatát, vagy lehetőséget.
 10. Amikor már anyagi helyzete reménytelenné vált, akkor is azon töri a fejét, hogy hogyan szerezhetne pénzt.

A fentiekből láthatod, hogy nem véletlenül hasonlítják a droghoz, vagy az alkoholfüggőséghez. Persze, nem mindenki beteg, aki egyszer-egyszer bemegy egy kaszinóba vagy a Vidámparkban próbálja ki a szerencséjét. A lottózókra se mondhatjuk, hogy valamennyien egy súlyos szenvedély rabjai. De aki túlzásba viszi, az már nem szabad ember többé: egyfolytában növelnie kell a tétet, hogy korábbi veszteségeit visszahozza (Las Vegas körzetében 2 millió regisztrált (!) szerencsejáték szenvedélybeteg van, Magyarországon 6000-re tehető számuk ).

Internet-függőség

Ma, aki felkapcsolódik az Internetre, máris egy olyan mozgalmas, változó, nyüzsgő térbe kerül, ahol nem érezheti magányosnak magát: chatszobák, fórumok, üzenőtáblák, virtuális találkahelyek tömege vár rá.

A kapcsolatok létrehozásának (történjen az haveri, baráti vagy társkeresési szándékkal) elég könnyű módja az Internet.  Azért is szeretik annyian, mert „csak” beszélgetni kell, itt nincsenek dilemmák, hogy „odamenjek-e vagy sem”, vagy „mit is mondjak neki először”, és még az sem, hogy „jól áll rajtam ez a ruha?”. Megvan az esély, hogy az ember megismertesse magát úgy, ahogy ő szeretné, mielőtt a másik megítélné őt, vagy „skatulyába” kerülne. Itt mindenki olyan egyéniséget és arcot épít ki magának, amilyenné lenni akar. És ennek pont ez a veszélye!

Persze, majdnem mindenki szokott kicsit túlozni magáról, pláne, ha egy új ismerőst szeretne meghódítani. Az Interneten a túlzásnak azonban még nagyobb tere van. Itt könnyű nem igazat mondani (pl. a külsőt illetően), ami egy tényleges találkozásnál lehetetlen. Az Interneten nincs lehetőség (egyelőre) olyan visszajelzésre, mint az élőbeszédben, mivel kimarad a gesztikulálás. A gép előtt ülve, a gátlásoktól megszabadulva, a kommunikáció gyorsan intimmé válhat.

Viszonylag hamar el lehet jutni egy olyan pontra, amikor az ember olyan dolgokat „mond” ki, amiket nem tenne egy „valós” kapcsolat ennyire korai szakaszában. Pedig igazából nem is tudjuk, hogy ki ül a másik monitor előtt!

És mikortól beszélhetünk függőségről?

Amikor már időben mindent felülmúl, emellett minden egyéb fontos dolog (suli, tanulás, munka, barátok, család stb.) háttérbe szorul, vagy teljesen lényegtelenné válik. Gyakori a késő éjszakába nyúló böngészés, észre sem véve, hogy 3-4-5 óra a gép előtt meredve telik el.
Ugyanakkor fontos megemlíteni, hogy a fentiek nem törvényszerűen következnek, hiszen mindezeket lehet jól, hasznosan, számunkra építően is használni. Az Internet lehet információforrás, de olyan fórum is, ahol számodra fontos témákról eszmecserélhetsz, így tágítva látóteredet. És hát a számos érdekes és hasznos oldal! Olyan lehetőséget kínálnak számunkra, amikkel érdemes élni! Csak mértékkel!

Vásárlási szenvedély

Általában jellemző a vásárlásfüggő emberekre, hogy, ha rájuk tör a vásárlási vágy, mindent megvesznek, ami az útjukba kerül, egészen addig, amíg minden pénzüket el nem költik. Vagyis nekik a pénzköltés vált a szenvedélyükké. Ma már, a hitelkártya elterjedésével, ez még nagyobb teret kaphat, sokkal komolyabb veszélyeket rejtve magában (pl. tartós eladósodás). Egy-egy vásárlási roham átmeneti megkönnyebbülést nyújt a depressziós, szorongó, vagy magányos embernek, de olyanok is vannak, akik haragjukat vezetik le így. Ha rossz passzban vannak, erre van szükségük ahhoz, hogy jobban érezzék magukat.

Hogyan ismerheted fel, ha kényszeres vásárló vagy?

A kényszeres vásárló szinte ámokfutást rendez egy-egy bevásárlóközpontban. Sokuk szabályos emlékezetkiesésről számol be: nem emlékszik rá, hogy mit, hol vásárolt. Ha a környezet gyanakodni kezd, vagy szóvá teszi, hogy túl sokat költ, az is előfordul, hogy eldugja, letagadja a frissen vásárolt kincseket. A karácsonyi időszak még az egyébként egészséges emberekből is kiválthatja ezt. Vannak, akik csak bizonyos árucikkeknél vesztik el önuralmunkat (pl: cipők, parfümök, régiségek).
A kényszeres vásárlónak szakszerű segítségre van szüksége!

Drogfüggőség

Talán, már Te is drogoztál!? Valószínűleg túl vagy a legális drogok (alkohol, nikotin, koffein) kipróbálásán, sőt már az is előfordulhatott, hogy visszaéltél ezekkel a szerekkel – vagyis többet fogyasztottál belőlük a kelleténél. Bizonyára hallottál már az illegális drogokról is (marihuána, heroin, LSD, extasy, stb.), melyek használatát a törvény tiltja. De talán azt nem tudod, hogy a legtöbb drogos olyan anyagok rabja, melyek ugyan kereskedelmi forgalomban kaphatók, de nem úgy, vagy nem arra használják ezeket, ahogyan, vagy amire valók lennének (gyógyszerek, oldószerek, stb.).

Drognak nevezünk minden olyan természetes, vagy mesterségesen előállított anyagot, amely a testbe jutás után megváltoztatja a közérzetet és a hangulatot – gyakran a magatartást is. A drog elsősorban a központi idegrendszerben idéz elő változást, mely egy időre átalakítja az ember személyiségét. Szinte mindenkire másképpen hat az anyag, és különböző emberek különféle okok miatt drogoznak. Az anyaggal bejárt út – a drogkarrier – azonban mindannyiukban közös:

 1. kipróbálás
 2. alkalmi használat (pl. bulikban vagy vizsgák előtt)
 3. rendszeres használat
 4. kényszeres használat

Persze, nem lehet pontos határvonalat húzni a drogkarrier állomásai közé. Észrevétlenül csúszol át az alkalmi használatból a függőségbe… és innentől már semmi élvezet nincs a dologban – kényszerből használod a drogot. Lelki (pszichikai) kényszer alatt állsz, mert az anyag nélkül „üresnek” érzed magad, de ami még ennél is rosszabb, a legtöbb szertől testi (fizikai) függőség is kialakul – vagyis a szervezet sejtjei már csak akkor tudják ellátni a feladatukat, ha rendszeresen hozzájutnak a droghoz.

Te tudod, hol tartasz?

Fontos, hogy időben tudatosuljon benned, ha esetleg hozzászoktál valamihez! Ugyanis minél korábban fedezed fel, annál nagyobb az esélye, hogy sikeresen megszabadulhatsz tőle. Figyelj a három árulkodó jelre!  1. Változás: a hozzászokás megváltoztatja a szemléletedet, belső értékrendedet. Amihez hozzászoktál, annak öröme számodra felértékelődik, hiánya pedig erős szükségletként jelentkezik. 2. Megszokás (tolerancia): ha rendszeresen élsz a droggal, a korábbi, hatásos adagok már nem hozzák meg a várt eredményt, mert szervezeted „hozzáigazította” magát a szerhez. Kialakult a tolerancia, emelned kell az adagot. 3. Ismétlődés: az adott szer rendszeres, ismétlődő használatát, fogyasztását jelenti, melyre már a környezeted is (általában negatívan) reagál.

Drogambulanciák

Az országban több helyen működnek, szolgáltatásaik között az alábbiak szerepelhetnek:

 • általános tanácsadás és tájékoztatás a függőségekkel kapcsolatosan
 • egyéni és csoportos terápiák kábítószer-fogyasztók és családtagjaik számára
 • tanácsadás arról, hogyan csökkenthetők a droghasználat egészségügyi ártalmai
 • kórházi kezelésbe irányítás (detoxikálás, gyógyszeres kezelések)
 • rehabilitációs intézménybe irányítás
 • az absztinencia fenntartását segítő utógondozás

Rehabilitációs házak

Bármilyen legális vagy illegális (kémiai vagy viselkedéses) függőség szermentes terápiája történik ezekben az intézményekben, bentlakásos formában. Az intézménybe bárki jelentkezhet, aki változtatni szeretne életvitelén. A rehabilitációban azt tanulják meg a szenvedélybetegek, hogy hogyan tudnak teljesebb, „tisztább” életet élni.

KÉK PONT Drogkonzultációs Központ
1095 Budapest, IX. kerület,
Gát utca 25.
Tel.: 1/215-7833, 30/490-2840
www.kekpont.hu

SEGÉLYSZOLGÁLATOK

Drog Stop
Éjjel-nappal hívható
06-80/505-678

Drog Jogsegély
Társaság a Szabadságjogokért
1084 Budapest
Víg u. 28. I. em. 3.
Tel./fax: 1/209-0046,
1/279-0755
E-mail: tasz@tasz.hu
www.tasz.hu

Internetes oldalak

www.bura.hu
www.necc.hu
www.abstinentia.hu
www.szertelenul.hu
www.drogvilag.hu
www.szorongas.com
www.drog.lap.hu

Szenvedélyek